Ένας οδηγός για την Πρεσβυωπία - ποια είναι η αιτία, το σύμπτωμα και η λύση

Αρκετός κόσμος έχει άγνοια σχετικά με την πρεσβυωπία. Η πρεσβυωπία δεν είναι ασθένεια!  Δεν είναι κάτι που εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ζωής σας ή το βλέπετε στους φίλους και την οικογένειά σας. Η πρεσβυωπία είναι μια οφθαλμική διαταραχή και επηρεάζει σχεδόν όλους όταν αρχίζουν να μεγαλώνουν. Είναι μια φυσική διαταραχή που συμβαίνει στα μάτια και είναι αδυναμία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα. Στην πρεσβυωπία, δεν είστε σε θέση να δείτε καθαρά αντικείμενα σε μικρή απόσταση και έχετε θολή όραση. Εδώ θα συζητήσουμε τι είναι πρεσβυωπία, αιτίες πρεσβυωπίας, πρόληψη πρεσβυωπίας και λύσεις για πρεσβυωπία.

 Τι είναι η Πρεσβυωπία;

Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική διαδικασία εστίασης σε αντικείμενα μειώνεται και δεν είμαστε σε θέση να δούμε σε κοντινή απόσταση. Η κανονική απόσταση της όρασης που σας επιτρέπει να διαβάσετε και να κάνετε δουλειά δεν είναι πια εκεί. Αντιμετωπίζετε την αδυναμία εστίασης σε κοντινή απόσταση περίπου στην ηλικία των 40 και άνω και αυτή η κατάσταση ονομάζεται πρεσβυωπία. Είναι μια πολύ φυσική διαδικασία που βιώνουν όλοι στα 40 τους ή κοντά σε αυτήν την ηλικία. Αντιμετωπίζετε ένα τεράστιο πρόβλημα με την εστίαση από κοντά και επίσης αναπτύσσετε θολή όραση, καθημερινές εργασίες όπως η ανάγνωση του μενού σε ένα εστιατόριο, η ανάγνωση του κινητού τηλεφώνου ή η κοντινή εργασία γίνεται μια δύσκολη δουλειά.

 

Παρουσιάζετε πίεση στα μάτια και πονοκεφάλους ενώ εστιάζετε. Η πρεσβυωπία παρουσιάζει ανοδικές τάσεις όσο περνάν τα χρόνια. Η πρεσβυωπία μπορεί να συμβεί σε όλους και επηρεάζει ακόμη και τα άτομα με υπερμετρωπία ή μυωπία Η μυωπία και η πρεσβυωπία μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα.

 

Η έναρξη της πρεσβυωπίας στα 40 είναι κίνδυνος εμφάνισης οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να κοστίσουν την όρασή σας. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να πάτε σε έναν οπτομέτρη και να κάνετε μια οφθαλμολογική εξέταση μόλις εμφανίσετε σημάδια και συμπτώματα πρεσβυωπίας. Τα  Οπτικά Optical Fashion προσφέρουν δωρεάν εξέταση ματιών και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε προβλήματα όρασης, καθώς και να σας προτείνει το σωστό τύπο γυαλιού που πρέπει να φοράτε. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της πρεσβυωπίας;

Τα αρχικά στάδια και συμπτώματα της πρεσβυωπίας είναι βέβαιο ότι θα συμβούν όταν είστε στην ηλικία των 40 ετών και άνω. Εδώ είναι η πιο κοινή εμπειρία που συναντά ένα άτομο όταν έχει αναπτύξει πρεσβυωπία:

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την ανάγνωση κειμένων όπως μενού ή βιβλία

Αισθάνεστε πίεση στα μάτια και πονοκεφάλους ενώ διαβάζετε ή κάνετε κοντινή εργασία

Το κείμενο ή το αντικείμενο εμφανίζονται θολά ή ασαφή.

Αντιμετωπίζετε ζάλη όταν αλλάζετε την όρασή σας από μακρινή σε κοντινή απόσταση ή αντίστροφα.

Νιώθετε πόνο στα μάτια σου όταν διαβάζετε ή βλέπετε πράγματα σε σκοτεινό φως

Νιώθετε κουρασμένοι και εξαντλημένοι ενώ κάνετε κοντινή εργασία

Πρέπει να κρατάτε τα πράγματα σε μεγάλη απόσταση για να τα δείτε σωστά.

Η ανάγνωση ή η παρακολούθηση πραγμάτων σε κοντινή απόσταση δεν θα είναι φυσιολογική ή άνετη.


Ποιες είναι οι αιτίες της πρεσβυωπίας;

Η πρεσβυωπία συμβαίνει επειδή οι φακοί των ματιών γίνονται πιο άκαμπτοι καθώς μεγαλώνουμε. Είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο αναπτύσσουμε πρεσβυωπία στη δεκαετία του '40, επειδή ο φακός μας γίνεται παλαιός και μη εύκαμπτος, όπως ήταν στα αρχικά στάδια της ζωής μας. Αρχικά, για να βλέπουν τα αντικείμενα καθαρά, οι ακτίνες φωτός περνούν μέσα από τους φακούς και εστιάζουν στον κερατοειδή για να σχηματίσουν μια εικόνα. Προκειμένου να δούμε αντικείμενα σε διαφορετικές αποστάσεις, οι φακοί μας αλλάζουν το σχήμα τους για να εστιάσουν εκ νέου από τη μια απόσταση στην άλλη.


 


Σε ένα άτομο με πρεσβυωπία, η εικόνα σχηματίζεται στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς επειδή οι φακοί σταδιακά σκληραίνουν καθώς γερνάμε. Λόγω της δυσκαμψίας και της απώλειας ελαστικότητας στο φακό, οι ακτίνες φωτός πέφτουν πάντα στο πίσω μέρος του αμφιβληστροειδούς, δίνοντάς μας μια θολή όραση. Είναι η ελαστικότητα των φακών που επιτρέπουν ομαλή διαμονή στα μάτια, επιτρέποντάς μας να βλέπουμε καθαρά την μακρινή και κοντά όραση. Ωστόσο, η ελαστικότητα χάνεται όταν γερνάμε και οι φακοί μας γίνονται στερεοί, επομένως χρειαζόμαστε διορθωτικούς φακούς για να δούμε τα αντικείμενα καθαρά.

 

Δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την ακαμψία των φακών και δεν υπάρχουν ασκήσεις πρεσβυωπίας που σας βοηθούν να επαναφέρετε την κανονική όρασή σας. Έτσι θα είναι η όρασή σας από την ημέρα που θα αναπτυχθείτε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φακούς πρεσβυωπίας για τη θεραπεία της όρασης σας. Εάν η πρεσβυωπία αφεθεί χωρίς θεραπεία, είστε ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης πολλών οφθαλμικών παθήσεων, επομένως η χρήση διόρθωσης της όρασης είναι μια τεράστια ανάγκη της στιγμής. 

Ποια είναι η θεραπεία για την Πρεσβυωπία;

Η πρεσβυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί με διορθωτικούς φακούς, φακούς επαφής ή χειρουργική επέμβαση. Τα γυαλιά είναι ο καλύτερος τρόπος για να επαναφέρετε το αρχικό σας όραμα χωρίς καμία επιπλοκή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλιά ανάγνωσης που είναι φακοί μονής όρασης για να επιτρέψετε άνετη εργασία από κοντά. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε γυαλιά όταν αναπτύσσετε πρεσβυωπία, αισθάνεστε ότι όταν κοιτάζετε από αυτά τα γυαλιά σε μακρινή  απόσταση, η όραση σας γίνεται θολή. Αντιμετωπίζετε πρόβλημα κατά τη μετάβαση από κοντά σε μακρινή απόσταση καθώς έχετε μια άμεση αίσθηση ζάλης και θολής όρασης. Πολυεστιακά γυαλιά οράσεως, φακοί μεσαίας και κοντινής απόστασης καθώς και διπλεστιακά γυαλιά οράσεως είναι πιο εξειδικευμένες λύσεις.